Hoe maak je een canvasdoek schoon?

Hoe maak je een canvasdoek schoon?

Na een tijdje hangt er een laagje stof over het canvasdoek en komt de foto niet meer helemaal tot zijn recht. Het is belangrijk om je canvas goed te onderhouden, zodat je er jarenlang plezier aan overhoudt. Maar hoe doe je dat precies? Wij leggen het je hier uit.

 

Tips en tricks om een canvas schoon te maken

Het schoonmaken van een canvasdoek zonder schoonmaakmiddelen kan worden gedaan met behulp van een paar eenvoudige hulpmiddelen en technieken. Hier is hoe je dat kunt doen:

  1. Droog afstoffen: Gebruik een zachte borstel of een pluisvrije doek om voorzichtig los vuil en stof van het canvas te verwijderen. Dit voorkomt dat het vuil zich verder in het doek nestelt tijdens het schoonmaken.
  2. Zachte gum: Als er kleine vlekken of vuil op het canvas zitten, kun je een zachte gum (zoals een kunstgum) gebruiken om voorzichtig over de vlekken te wrijven. De gum kan lichte vlekken en vuiltjes verwijderen zonder dat er water of schoonmaakmiddel nodig is.
  3. Pluisvrije doek met water: Als er hardnekkiger vuil of vlekken zijn, bevochtig dan een pluisvrije doek met een kleine hoeveelheid water. Wring de doek goed uit, zodat deze vochtig is maar niet druipend nat. Veeg voorzichtig over de vlekken om ze te verwijderen.

 

Belangrijke tips:

  • Gebruik geen overmatig water, want een te nat canvas kan krimpen of vervormen.
  • Dep altijd voorzichtig, wrijf niet hard over het canvas om beschadiging te voorkomen.
  • Test eerst een klein, onopvallend gebied om er zeker van te zijn dat het canvas niet beschadigd raakt door het vocht.

 

Verschillende types canvas

Er bestaan verschillende types canvas. Zo bestaat er bijvoorbeeld mat canvas of zijdeglans canvas. Die eerste is een stuk kwetsbaarder en dus ook minder goed schoon te maken. Mat canvas en water gaan niet samen. Houd het dus bij een zachte en droge stofdoek of plumeau. Zijdeglans canvas daarentegen is waterafstotend. Daarbij kan je dus zonder problemen een vochtige doek gebruiken, de inkt zal niet beschadigen.

Weet je niet zeker welk type canvas jij hebt? Dan is een goede vuistregel om altijd een droge stofdoek te gebruiken